Spets = Slow Design = Wabi Sabi

Jag älskar gammal spets! Är djupt imponerad av den skicklighet som detta tidskrävande hantverk kräver.


Spets är traditionellt kvinnligt hantverk när det är som bäst. Har tillverkats av hög som låg, använt i hemmet och på klädesplagg. Att vårda, använda och njuta av i moderna hem. Som gardin, duk, sänggavel, uppspänd som "målning" på väggen. Eller varför inte helt enkelt hänga fram ett vackert gammalt spetsplagg, som kanske är för skört för att bära, men vacker nog som väggdekoration.
Och spetsmönstret har varit - och är, populärt. I arkitekturen, i interiörer, på husgeråd. Mer om spets i moderna tappning hittar du här.
-------------------------------
Snabblänkar till årets inredningsprogram på TV:
Bygglov | Room Service | Simon & Thomas | Sommar med Ernst | Äntligen Hemma

2 comments:

  1. Ja det är mycket imponerande och så vackert! Vilket tålamod och så sågs det förr som den mest naturliga sak i världen. De som hade råd köpte, då som nu, ofta dessa vackraste arbeten. Själva var de inte så dåliga heller, eftersom en kvinna enlig kutym skulle ha fallenhet för bla broderi. I smyckesfären kan man se filigran som en motsvarighet till spets. När jag var i de äldre tonåren ville jag ha spets på mina kläder... hihi* men attans vad jag var "fel" ute då...nu däremot är det mode igen! Jag var väl för tidigt ute; eller sent, beroende på hur man ser på begreppet tid.

    Ha en trevlig helg!

    ReplyDelete
  2. Själv har jag sällan eller aldrig spets på mina kläder, men väl i hemmet. Gärna på "fel" och oväntade ställen. Jag använder gärna även spetsfragment i mitt konstnärliga arbete. Skön känsla att ta var på och återanvända äldre släktingars hantverk. /L

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.