Kolla färgsättningen på nätet

Lekfullt i helgen: kolla vilka färger som finns på bilden. Jag laddade upp fotot ovan och fick reda på vilka olika nyanser som finns med.  Testa du också här. Trevlig helg!

Vitt, vackert & vilsamt


Inspirerande bilder från Marie Claire.

Porlande vatten inomhus


Jag älskar att höra ljudet av vatten. Stilla svall mot stranden. Kluckandet under bryggan. Strilandet från fontäner. Bruset från forsar och fall. Kan det bero på att jag tillbringade mina barndoms somrar vid västerhavet? Så nu, när jag inte längre bor vid kusten, funderar jag på att skapa en "egen" vattenmiljö, och tittar suktande på bilder av fontäner för både utom- och inomhusbruk. Helst skulle jag vilja ha en vattenvägg, som den i Museum of Modern Art i Washington DC. I arkitekten IM Peis tillbyggnad (samma kille som skapat glaspyramiden på Louvrens innergård) från 1978, finns en fantastisk, dagsljusbelyst vattenvägg nere i caféet, som nog skulle vara en ganska trist och mörk historia, utan detta vattenfall, som gnistrar som kristall och låter ljuvligt.

För en normalstor bostad, butik eller kontor är kanske Peis vattenfall något för stort? Då finns det många mer hanterbara lösningar att välja mellan. Här några exempel på vägghängda och fristående fontäner:
Inom Feng Shui teorin har vattnet en viktig funktion.
Rätt placerat bringar det välgång. Kanske värt att pröva?

Hemma hos formgivaren Ted Hesselbom


Hemma hos Röhsska muséets chef Ted Hesselbom har den inredningsintresserade mycket att hämta. I ett reportage i Göteborgsposten i våras visar Hesselbom upp sin göteborgslägenhet. Han har även lägenheter i Stockholm och Paris, alla med olika accentfärger. I alla tre bostäderna är det genomgående färgtemat svart-vitt. I Göteborg är accentfärgen gul, i Stockholm orange och i Paris lime.
Inredningstips för dig med dåligt lokalsinne: numrera rummen.
Göteborgslägenheten är inredd med den lekfulla stilsäkerhet som är utmärkande för den som kan sitt design ABC. Hesselbom, som är utbildad grafisk formgivare, har numrerat varje rum med en unik siffra.
Inredningtips 2: måla väggarna med färg som du kan teckna på. Varför inte några klassiska kolonner?
Inredningstips för den ombytliga: sätt dina bilder i plastfack, som underlättar regelbundna bildbyten.

Dekorera köket med häftiga bilder av porslin.
I våras var jag och Ted Hesselbom (som på bilden nedan visar upp sina ombyggnadsplaner av muséet) två av fem designers som skapade balkonger åt de planterade balkonglådor som deltog i Lisebergs balkonglådetävling. Ted inredde sin balkong med massor av äggskalsvita tallrikar på väggar, bord och balkonggolv. Inte visste jag då att han hade staplade tallrikar som väggdekor hemma! Hans balkonginredning väckte uppmärkamhet: den var kontroversiellt.... men logiskt med tanke på att hans uppdrag var att skapa en inredning som matchade en balkonglåda som prunkade med ätbara växter, frukter och bär.


DIY Ombyggd rokoko


Jag har en massa udda bilder som ligger och skvimpar i en mapp på skrivbordet. Borde åtgärdas...
Så här kommer den första bilden: ett kreativt exempel på återvinning. Två landskapsarkitekter i San Francisco, inreder hemmet helst med vintage möbler. Här en gammal möbeldetalj (sänggavel?) som har gjorts om till bokhylla. Begåvat! Något för ditt hem? Bara att börja slöjda.

Uterum för kreativitet

Inspirerande uterum för dig som gillar att jobba med både hand och tanke. Från RHS Chelsea Flower Show
Stol eller skulptur - bestäm självLite hyper modernt efter allt amerikanskt fluff? Tyske formgivaren Ronen Kadushin, har gjort stolen The Hack Chair som man laddar ner från hans hemsida. Va? Jo, man laddar ner mallen, som man använder för att skära/såga till stolens olika delar. Sedan sätter man ihop rubbet enligt anvisningarna, och får en sittmöbel som kanske inte är superbekväm (?) men desto mer skulptural. Gjord i stål, borde man kunna ha den i trädgården som ett blickfång och sittplats att slå sig ner och njuta en stund.

Gamla möbler får nytt liv


Kreative Valentin Loellman skapar nytt av gammalt. Låt dig inspireras!
Bilderna från hans webbplats.

Slow Design = Wabi Sabi


Slow Design är verkligen Wabi Sabi i västerländsk tappning. Från larsg.se:
Slow design = Ett arbetssätt där design används för att skapa produkter som knyter långsiktiga band till sin brukare. Formgivningen som växer fram skall uppmuntra till en eftertänksam konsumtion av produkter, som kan gå i arv till nya brukare. - En helhetssyn där stor vikt läggs vid hur produkten kan påverka vår miljö och vårt tempo genom sin användning. Tänkvärt!

SLOW design - SLOW deco

Sköna Hem presenterar i septembernumret det man kallar för Slow Deco, dvs en inredning som håller länge, både estetiskt och materialmässigt, och är en investering för framtiden. Låter som deras egen variant av Slow Design, ett relativt nytt begrepp för lokalt producerade och formgivna produkter. Medan Slow Food begreppet vid det här laget är väletablerat runt om i världen, är Slow Design relativt okänt för de flesta. Men grundtanken är att formgivning bör få ta sin tid, stötas och blötas för att bli så bra som möjligt och ha lång livslängd. att produkterna inte massproduceras utan tillverkas av lokala hantverkare, av lokalt nytt eller återvunnet material och att formgivningen gärna även speglar den lokala kulturen. Bilderna här är bland annat från Alabama Chanins, vars verksamhet uppmärksammades i en artikel i New York Times förra vintern, och därmed fick begreppet Slow Design "vingar".

Slow design är det amerikanska företaget Alabama Chanins kännemärke. Man köper möbler, textilier och olika dekorativa föremål på loppis, och ger det nytt liv. Duktiga hantverkare skapar vackra ting av sådant som många betraktar som skräp.
Ovan : Gamla, quiltade täcken lagas och broderas. Ovan t.h: Christien Meindertsma stickar mattor av ullen från får som hon känner!Gamla stegstolar & gungstolar blir som nya efter att Alabama Chanins hantverkare har gjort sitt. Deras internetbutik, säljer (än så länge?) bara inom USA.

Fler intressanta SLOW länkar:
New York Times, artikel januari 2008,
John Brown, The Slow Home, Canada

RÄTT FÄRG gör underverk i rummet.

Förnya med färg är kul. Men att färgsätta rum är svårt, det vet de flesta. Det handlar ju inte bara om att välja en favoritfärgväggen, tygerna, möblerna etc. Du måste också tänka på vilka färger övriga ytor och föremål i rummet har. Lika viktigt är att veta vilken färg dagsljuset har, som reflekteras in i rummet, och vilket ljus lamporna avger, etc, etc, etc.
OK, erkännes. Det är svårt att komma ihåg allt detta, när man står i butiken och skall välja nytt. En bra tumregel är dock att "hålla färgen", dvs välja nyanser av samma färger som du redan har i rummet. Det skapar enhet och harmoni. Dessutom hjälpen nyanserna varandra, de lyfter fram varandra, snarare än att ta död på varandra.
Trist? Knappast, eftersom det är mer än troligt att du har grejer som har "fel" färg, men som skapar just det rätta personliga uttrycket, i just ditt hem. I nya numret av Sköna Hem visas en rad exempel på rum som med säker hand och öga, har förnyats med färg.


Fler bilder finns på Sköna Hems webbsida.

Vindspel av gamla skedar!

Något för den händige: ett vindspel av gamla skedar. Underbart påhittigt sätt att återanvända nysilvret, som kanske ligger i dina gömmor och "skräpar"? Bilden lånad från den inspirerande bloggen Lusthuset, som är väl värd ett besök.

Vackra stämningsfulla fotonDen stockholmsbaserade fotografen Hanna Rössner är skicklig på att fånga ljuset i sina bilder av barn, natur och stämningsfulla miljöer utomhus och inne. Exempel på detta ser du på hennes foton ovan. Besök Hannas blogg för fler vackra bilder.

Gratis byggmaterial

Visst blir man imponerad? Att bygga nytt av i princip bara återvunnet material! Det är en amerikansk texasbo som i drygt ett decennium arbetat med att samla ihop gratis byggmaterial för att bygga bostäder åt mindre bemedlade i bland annat Texas och Arizona. Materialet kommer ofta från tippen, men även från kommuner och företag, som skänkt sådant som dom inte längre behöver:
Jag är särskilt imponerad av den höga estetiska kvaliteten. Vad sägs om väggskikt av korkar eller sprucket spegelglas? Eller det randiga yttertaket av återanvända takspån, där de gamla färgerna blir en del av det nya takets uttryck.
Kolla innertaket av provlister ovan t.h., hörnlister av den typ som de flesta ramaffärer använder! Eller golvet av sekunda eller skadat kakel/klinker. Karmstolen med ryggplatta av skelettdelar, avstår jag ifrån, men inser samtidigt att det är en del av "vilda västern" kulturen...
Många vackra naturmaterial: åldrat trä, vackra stenar, färgat glas och sådant som många betraktar som skräp, får nytt liv i husen. Ovan till vänster en bild på initiativtagaren Dan Phillips, som står lutad mot ett elegant staket av grova grenar. Samtliga bilder från NYT.
Har du egna erfarenheter av liknande återvinning, så berätta gärna i en kommentar. Alltid kul att läsa och inspireras av andra.