MÅLARKURS - måla akvarell, akryl eller pastell i Italien 2013

Unna dig en inspirerande målarresa till Umbrien 2-11 oktober 2013. Måla i akvarell, akryle eller pastell.
MÅLARKURS I ITALIEN
10 dagar
Följ med till Italien och måla i tio dagar i höst! Eftersom många tycker att en veckas målarkurs utomlands är alldeles för kort, har jag valt att i höst anordna en tiodagars målarresa. Hoppas det skall ge dig tid att inspireras och utveckla ditt måleri i ett av italiens vackraste och kulturtätaste landskap - Umbrien. Max 9 deltagare, så först till kvarn gäller.

Beroende på hur många vi är, bor vi på ett eller flera noggrant utvalda Bed & Breakfast i den otroligt vackra, gamla etruskiska bergsstaden Todi (läs mer om staden och området nedan).


MÅLARKURSEN
Såväl nybörjare som mer erfarna målare är välkomna. Du väljer själv om du vill måla i akryl, akvarell eller torrpastell.

Som kursledare kommer jag att hålla en inspirationslektion varje förmiddag. Därefter fritt måleri på valfri plats, t.ex ute på "vår" B&B terrass (med oändlig utsikt över det umbriska landskapet) där jag finns till hands och kan bidra med ytterligare handledning och inspiration. Andra väljer kanske sina motiv runt om i staden Todi, nära fik, glassbarer och andra "näringsställen".

Några eftermiddagar tar vi med skissböckerna och gör studiebesök i några av de fantastiska historiks bergsstäderna i grannskapet. Andra dagar tar vi en målarpaus och bara njuter av det italienska köket: vi gör besök hos vingårdar och ostproducenter, eller deltar i en matlagningskurs.

Innan alla försvinner till kvällens dukade bord, träffas vi och samtalar kring dagens målarövningar, och planerar morgondagens aktiviteter. Du betalar själv din middag, som med fördel kan förtäras i mindre sällskap på stan. Mer info om kursens form och innehåll får du efter anmälan.
AKVARELLKURS I ITALIEN
PRIS
Pris för målarkursen i tio dagar: 9.100 kronor. I priset ingår förutom målarkursavgiften även plats i dubbelrum, frukostar alla dagar, middag första och sista kvällen (fyra rätter, vin, vatten, kaffe och "en lille en") samt guidade konst- och arkitekturutflykter till ett par grannstäder. Mycket för pengarna, eller hur? Max 9 deltagare, så först till kvarn gäller.

DETTA INGÅR EJ i kursavgiften:
Försäkringar, målarmaterial och resa till och från kursen och lokala resor på orten. Dessutom ingår ej andra måltidskostnader än dom ovan angivna. Jag har valt att göra så för att ni skall ha frihet att välja resväg och kunna planera in andra aktiviteter före eller efter kursen.

Jag har dessutom inte inkluderat fler än 2 middagar i kursavgiften, för att var och en själv skall kunna välja hur mycket pengar ni vill lägga på mat, och inte minst för att vi skall vara fria att äta på de orter som vi gör em/kvällsutflykter till.

För den som vill äta lunch eller middag på Il Ghiottone Umbro (där vi kommer att bo. Läs mer nedan), kostar en 4 rätters måltid utan dryck 35€ (ca 300 kr) per person. Måltiderna bokas direkt till värdparet. Det finns också gott om enklare matställen och en massa kaféer att utforska i Todi (vilket jag tänker göra).

BINDANDE ANMÄLAN
görs via ebrev till kursledaren Lisbeth Williams: designskolan (snabela) gmail (punkt) com. Begränsat deltagarantal, så först till kvarn gäller. Du har säkrat en plats på kursen när anmälningsavgiften (som är ⅓ av den totala kursavgiften) är betald. Detaljerad info om kursens form och innehåll får du efter anmälan och betald anmälningsavgift. Resterande kursavgift betalas senast 3 månader innan kursstart. Läs mer om avgifter och avbokningsregler längst ner på denna sida.
AKVARELLKURS I ITALIEN
SAMORDNING
Inför resan kommer jag att bjuda in alla anmälda som kan till en träff i Göteborg, där vi får en chans att bekanta oss, diskutera kursupplägget och planera in ev. samåkning med flyg och bil. Dessutom får du, när du anmält dig, tillgång till vår speciella facebookgrupp, där du också har möjlighet att ställa frågor och planera resan.
MÅLARKURS I ITALIEN
RESA TILL OCH FRÅN KURSEN
FLYG. Det billigaste och snabbaste alternativet om du reser från Sverige, är att flyga med Ryanair till Rom Ciampino. Pris ca 1200 kr tur och retur. Ju tidigare du bestämmer dig för att vara med på kursen, desto större chans att det finns flygbiljetter kvar hos Ryanair.

TRANSFER från flygplatsen till Todi kan ordnas. Är ni flera som är intresserade kan vårt B&B  ordna med transfer för 160 € (ca 1500 kronor) enkel väg. Delat på t.ex 6 personer blir det knappt 300 kronor. Är ni fler så blir det naturligtvis ännu billigare per person.

HYRBIL. Via Ryanairs hemsida kan du även hyra bil till reducerat pris, om du väljer att köra de knappt 15 milen från flygplatsen till centrala Todi (tar ca. 1,5 timme). Hyrbil kostar ca 2.000 kronor för 10 dagar, med fria mil. Bensinkostnad tillkommer.

TÅG ELLER BUSS. Andra alternativ är buss eller tåg, som avgår från Roms Centralstation.

MÅLARKURS I ITALIEN 2013
VI BOR I BED & BREAKFAST I TODI
Målarkursens fasta punkt är Il Ghiottone Umbro invid Todis medeltida stadsmur. Detta B&B ligger en stenhus från 1700-talet och ägs av ett danskt krögarpar, Thomas & Lisbeth (!) som tidigare drev en känd italiensk restaurang i Köpenhamn. I Todi driver de nu sitt B&B och arrangerar matlagningskurser för deltagare från hela världen. Il Ghiottone Umbro har nyligen renoverats. Husets ursprungliga stenstomme, terrakottagolven och träbjälkarna finns kvar, men rummen är ljusa och fräscha och har modern skandinavisk standard (se bilder) med egna bad/duschrum. Rummen är inredda med nya, sköna sängar med bomullslakan, duntäcken och dunkuddar. Ett av rummen har dessutom egen öppen spis! Öppen spis finns också i "vårt" vardagsrum. Intill ligger matrum, bibliotek och andra sköna rum där vi kan umgås och koppla av. Från vår terrass har vi utsikt över landskapet nedanför stadsmuren och ett av arkitekturhistoriens viktigaste byggnadsverk: Bramantes kyrka Santa Maria della Consolazione. 

UMBRIEN 
Umbrien är en bergig region med ett fantastiskt landskap och många gamla bergsbyar, som jag haft förmånen att besöka många gånger under mina konst- och arkitekturstudier i Italien. I Umbrien finns gott om stora lantgårdar, där man odlar vin, oliver, grönsaker och mycket, mycket annat smarrigt. De fylliga vinerna, den svarta tryffeln och salamin är en dröm för matälskaren, så var beredd på att äta gott under de tio dagar vi är där! 
MÅLARKURS I ITALIEN
TODI är en gammal etruskisk stad från cirka 800 f.Kr. Staden ligger på toppen av en 400 meter hög kulle, med hänförande utsikt över dalen där floden Tibern ringlar förbi. Medeltemperaturen under september-oktober är drygt 20 grader. Todi har idag knappt 20.000 invånare, och har beskrivits som "världens bästa stad att bo i"! Husen innanför den gamla stadsmuren (där vi bor) är i de flesta fall från medeltiden. Det centrala torget, Piazza del Popolo, är ett av Italiens viktigaste och intressantaste medeltida torg. Här hålls en antikmarknad varannan söndag (hoppas det är "vår" söndag).

MÅLARKURS I ITALIEN 2013
TILLVAL 1 & 2: VIN OCH OSTPROVNING (kostnaden för dessa ingår inte i kursavgiften)
För dom som har lust kan vårt värdpar på Il Ghiottone Umbro, Thomas & Lisbeth, också erbjuda utflykter till vin- och ostproducenter i grannskapet några eftermiddagar. Så här beskriver dom dessa utflykter: Vi har kontakt til forskellige vinbønder og fødevareproducenter, så vi kan arrangere gårdbesøg.  Vinsmagning koster €15 per person og inkluderer rundvisning og smagning. Ca. 2 timers varighed. Ostesmagning koster €15 (minimum € 50) och inkluderer rundvisning på gården, mejeri og smagning. 2 timers varighed. OBS: kostnaden för dessa utflykter ingår ej i målarkursavgiften utan betalas direkt till Thomas & Lisbeth.
TILLVAL 3 - MATLAGNINGSKURS (kostnaden för den ingår ej i kursavgiften)
För dig som vill njuta lite extra av god mat och gott vin, så finns möjlighet att en eftermiddag laga mat tillsammans med värdparet Thomas & LisbethIl Ghiottone Umbro. Preliminär dag för matlagningskursen är måndagen den 7 oktober, 17- ca 23. Max 6 personer (vill fler gå, antar jag att vi kan dubblera kursen förjande kväll). Pris: 85 € (ungefär 800 kronor) för handledning och avslutande måltid med 6-7 rätter samt aperitif, vin, vatten och kaffe. (Jag tänker gå!) OBS: kostnaden för detta ingår ej i målarkursavgiften utan betalas direkt till Thomas & Lisbeth.
Så här beskriver dom sin kurs i Italiensk matlagning: 
Hver lektion starter med aperitivo og gennemgang af de forskellige retter - hver lektion har 6-7 retter - så inddeles deltagerne i mindre grupper, som så for ansvaret for nogle enkelte retter og så går vi igang. Under hele forløbet vejleder vi og viser de forskellige fremgangsmetoder - men det er vigtigt for os, at dine gæster selv får lov til at arbejde med de forskellige retter - "hands-on" for på den måde at få en bedre forståelse for de forskellige teknikker, konsistens og smag. Når vi er færdig med at tilberede retterne, samles i om bordet, og så er der middag med lokale vine, vand og kaffe.
MÅLARKURS I ITALIEN - akvarell, akryl, pastell

MÅLARKURSENS PROGRAM - DAG FÖR DAG
Dag 1 onsdag - Ankomst till Todi. Incheckning på B&B. Gemensam middag med inledande presentation och information om målarkursen och andra aktiviteter som erbjuds kommande dagar.
MÅLARKURS I ITALIEN - akvarell, akryl, pastell
Dag 2 torsdag - Vi träffas efter frukost på terrassen utanför B&B Il Ghiottone Umbro. Vi går igenom olika konstnärsmaterial och hur kursen kan anpassas efter era olika behov. Därefter tar vi en promenad in till Piazza del Popolo innan lunch. Efter lunch träffas vi åter på terrassen, och börjar måla. När orken och inspirationen tryter avrundar vi dagen med en genomgång av dagens arbete. Därefter egen tid. För dom som vill kan vi äta gemensam middag på en restaurang på stan, eller på Il Ghiottone Umbros terrass. Andra väljer kanske en enklare kvällsfika på ett kafé. Du bestämmer.
MÅLARKURS I ITALIEN
Dag 3 fredag - Vi träffas efter frukost på Il Ghiottone Umbros terrass för genomgång av dagens aktiviteter. För dig som vill ha handfast handledning och olika uppgifter målar vi på terrassen. Andra kanske väljer att ge sig ut på egen hand, för att arbeta i omgivningarna. Efter några timmars arbete bryter vi för lunch och letar upp ett trevligt kafé i stan där vi kan koppla av och uppleva Todi.
Resten av eftermiddagen är egen tid, som antingen kan användas till måleri eller andra aktiviteter.
Innan middag återsamlas vi på terassen (eller annan plats som vi bestämmer gemensamt) för genomgång och diskussion av dagens arbete. Resten av kvällen är egen tid.
MÅLARKURS I ITALIEN
Dag 4 lördag - Vi träffas efter frukost på Il Ghiottone Umbros terrass för genomgång av dagens aktiviteter och målar fram till lunch, då vi har en genomgång av förmiddagens arbete. Efter lunch gör vi en utflykt till grannstäderna Perugia och Assisi. Därefter egen tid.  
MÅLARKURS I ITALIEN
Dag 5 söndag - Sovmorgon. Vi träffas efter lunch på Il Ghiottone Umbros terrass för genomgång av dagens aktiviteter. Vi målar fram till kvällens genomgång och diskussion av dagens arbete. Därefter egen tid.
MÅLARKURS I ITALIEN
Dag 6 måndag - Vi träffas efter frukost på Il Ghiottone Umbros terrass för genomgång av dagens aktiviteter och målar fram till lunch, då vi har en genomgång av förmiddagens arbete. Resten av dagen egen tid, med möjlighet för dom som vill, att gå Il Ghiottone Umbros matlagningskurs, som avslutas med en fantastisk måltid som pågår till ca 23. (Kostnaden för matlagningskursen ingår ej i kursavgiften)  
MÅLARKURS I ITALIEN
Dag 7 tisdag - Vi träffas efter frukost på Il Ghiottone Umbros terrass för genomgång av dagens aktiviteter och målar fram till lunch, då vi har en genomgång av förmiddagens arbete. Resten av dagen egen tid för fortsatt måleri eller andra aktiviteter. Här finns t.ex möjlighet att följa med på vin- eller ostprovning. (Kostnaden för dessa gårdsbesök ingår ej i kursavgiften)    
MÅLARKURS I ITALIEN
Dag 8 onsdag - Vi träffas efter frukost på Il Ghiottone Umbros terrass för genomgång av dagens aktiviteter och målar fram till lunch, då vi har en genomgång av förmiddagens arbete. Efter lunch gör vi en utflykt till grannstaden Orvieto. Därefter egen tid.  
MÅLARKURS I ITALIEN
Dag 9 torsdag - Vi träffas efter frukost på Il Ghiottone Umbros terrass för genomgång av dagens aktiviteter och målar fram till lunch, då vi har en genomgång av förmiddagens arbete. Resten av dagen egen tid.
MÅLARKURS I ITALIEN
Dag 10 fredag - Avresa
MÅLARKURS I ITALIEN - akvarell, akryl, pastell
OM KURSLEDAREN 
Lisbeth Williams har i många år arbetat som arkitekt, inredare, utbildare, skribent och under senare år som lärare i måleri på ABFs konstskola i Göteborg. Arrangerar även (o)regelbundet målarkurser i Sverige och utomlands. 

Jag är konst- och arkitekturhistoriker "i botten", och har bland annat studerat i Italien, där jag haft rika möjligheter att besöka och studera Umbrien och dess många arkitektoniska pärlor och konstskatter. Allt detta vill jag gärna dela med mig till er, så häng med till Italien, vet ja! Målarkursen hålls på svenska.


OM KOCKARNA Lisbeth & Thomas som håller i matlagningskursen. Så här skiver dom (på engelska) om sig själva och sin matskola på Il Ghiottone Umbro: 

We are both educated chefs, and in Copenhagen we operated an Italian restaurant for 11 years. We took the big step and moved to Italy in 2010. Our cooking school gives us the perfect platform to share with you, our love and joy of this fantastic "cucina". Each course will have a maximum of 6 students, so everyone will get plenty of opportunity to get to know all the secrets of real "mamma" cooking. All courses are taught in english.

Our goal with the cooking school is to give you a better in-sight into the wonderful world of Italian food, give you great ideas and tips for the everyday cooking at home, easier work routines in the kitchen and last but not least - to show you the joy of a good, honest home cooked meal.     

MÅLARKURS I ITALIEN - akvarell, akryl, pastell
ANMÄLAN ÄR BINDANDE
För anmälan och avbokning gäller Svenska Utbildningsbranschens standardregler, det vill säga:
  • Anmälan görs till designskolan (snabela) gmail (punkt) com
  • Anmälan är bindande så snart utbildaren (dvs jag) accepterat din bokning och skickat en bekräftelse på att du antagits på kursen. 
  • Anmälningsavgift. Eftersom jag som kursledare bokar, och betalar in  en stor del av deltagarnas övernattningskostnader redan i januari, utgår en anmälningsavgift på motsvarande ⅓ av kursavgiften. 
  • Faktura. Utbildningsföretaget (dvs jag) fakturerar anmälningsavgiften snarast efter att din bindande anmälan skickats in.   
  • Ev. avbokning ska alltid ske skriftligt till utbildaren. Vid avbokning återfås INTE anmälningsavgiften om ingen ersättare kan hoppa in istället. 
  • Resterande kursavgift betalas in senast  90 dagar innan kursstart, dvs 1 juli 2013. 
  • Görs avbokningen inom 30 dagar innan kursstart, ska anmäld kursdeltagare ersätta utbildaren med 100% av kursavgiften.
  • Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan person efter samråd med utbildaren.
  • Utbildningsföretaget har rätt att ställa in en kurs varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver utbetalas ej.
FRÅGOR. Har du ytterligare frågor om målarkursen innan du är redo att anmäla dig är du välkommen att maila mig designskolan (snabela) gmail (punkt) com.

Välkommen till underbara Umbrien i oktober!!!
MÅLARKURS I ITALIEN - akvarell, akryl, pastell